Posegnuli ste u džep, ondje gdje uvijek držite ključ automobila, ali niste ga pronašli. Potom ste pretražili i drugi džep i sve džepove koje imate kao i novčanik, torbu, vrećice… ali ključa i dalje nema. Tada slijedi šok. Što da radim??

Problem se relativno lako riješi ako imate zamjenski ključ automobila negdje u ladici pa je potrebno samo malo pretražiti. Međutim, ako ste daleko od kuće, sve se zakompliciralo. No, i ako ste pronašli zamjenski ključ, riješen je samo problem pokretanja vozila, ne i opasnost da će netko onaj izgubljeni ključ pronaći te vam pokušati otuđiti vozilo. Evo kakva je obično procedura ako izgubite ključ svoga automobila.

Ključ može biti izgubljen ili ukraden. U slučaju da sumnjate na krađu to morate prijaviti i policiji i svojoj osiguravateljskoj kući. Ukoliko ste sigurni da ste ga izgubili, dovoljno je prijaviti svom osiguranju. Ovo se mora učiniti jer osiguranje mora biti upoznato sa situacijom. Ako je ključ i izgubljen, postoji mogučnost da će ga netko pronači i pokušati pokrenuti vaše vozilo. Osiguranje također pomaže da dobijete novi ključ. Ako vam je ključ ukraden, naknadu za novi plača kasko osiguranje ukoliko ga imate. Ako ga nemate, troškove čete morati snositi sami.

Bez obzira je li vam ključ ukraden ili ste ga izgubili, potrebno je ostati kraj svoga vozila i nadzirati ga. Najbolje je obavijestiti i obitelj koja vam može donijeti rezervni ključ. Nakon toga odvezite automobil negdje gdje čete ga stalno imati pod nadzorom. Ako niste u mogučnosti doći do zamjenskog ključa, nazovite vučnu službu koja automobil treba odvesti na neko sigurno mjesto, primjerice radionicu ili garažu.

Po novi ključ idete u službeni servis, a ondje čete morati dati na uvid svoju osobnu iskaznicu te knjižicu automobila. Potreban je također i broj šasije s kojim će servis naručiti novi ključ. Kada bude gotov potrebno ga je namjestiti na elektroniku vašeg vozila, a to, naravno, nije jeftino. Ovisno o tome koje vozilo imate, ključ i aktivacija mogu vas koštati od 60 do najviše 400 eura. Dobra strane priče je da u slučaju da imate takav ključ, čim aktivirate novi, onaj stari, izgubljeni, gubi svoju funkciju te ne postoji opasnost da ga nepošteni nalaznik može iskoristiti i ukrasti vam vozilo. No, problem je ako uz daljinski ključ postoji i mehanički. U tom slučaju lopov može mehanički pokušati otvoriti vaše vozilo. Osiguranje će vas u tom slučaju tražiti i da promijenite cijelu bravu, što je dodatna cijena koja se može popeti i to do 700 eura, ovisno o modelu automobila. I u ovom slučaju vrijedi pravilo da će kasko platiti troškove ukoliko je ključ ukraden, a vi sami ako ste ključ izgubili.

Dakle, izgubite li ključ, očekuju vas brojni i visoki troškovi. Stoga se itekako vrijedi pobrinuti da vam je uvijek na sigurnom!

A znate li da postoje i pametni načini zaključavanja nekih automobila? Primjerice, jedna japanska tvrtka izumila je otključavanje preko skeniranja dlana vlasnika, a vozači nekih modela Mercedesa i BMW-a mogu preko svog pametnog telefona daljinski zaključati vozilo. U najavi je i zaključavanje vozila preko mobitela koji se spaja na radijski čip u automobilu. U tom slučaju mobitel se drži na rućici vrata i na taj način šalje signal putnom računalu te se identificira s njim. Kao u Jamesu Bondu, zar ne?

Izvor: autopress.hr